Texas Department of Banking
Press Release

Commissioner Issues Response to Parity Request Relating to
Sale of Debt Cancellation Products

Date: November 7, 2002

Re: [***] Bank, [***], Texas; Parity Request Relating to Sale of Debt Cancellation Products
Dear Mr. [***]:

In your letter of October 21, 2002, you requested a determination from the Texas Department of
Banking (Department) that [***] Bank (Bank), a Texas state-chartered bank, may enter into debt
cancellation contracts (DCCs) with its consumer loan borrowers to the same extent that national
banks domiciled in Texas may legally enter into such contracts. You advise that the Bank desires to
offer DCCs to its consumer loan borrowers wherein its borrowers voluntarily agree that upon the
occurrence of a covered event such as death, illness, accident, or insurance gap, among others, the
outstanding loan balance would be fully or partially repaid to the Bank under the terms of the DCC.

Question Presented

Whether, pursuant to Texas Constitution Article XVI, Section 16(c) and Finance Code §32.009,
Bank may enter into DCCs with its consumer loan borrowers to the same extent that national banks
domiciled in Texas may enter into such contracts.

Summary of Opinion

Under Texas Constitution Article XVI, Section 16(c) and Finance Code §32.009, Bank may enter
into DCCs to the same extent as national banks. Until such a time as the Finance Commission adopts
arule establishing standards for the offer and sale of DCCs, the Department will apply the Office of
the Comptroller of the Currency (OCC) regulations pertaining to DCCs contained at 12 C.F.R. Part
37.

Discussion and Analysis

Texas Constitution Article XV1, Section 16(c) and Finance Code 832.009 provide that a Texas state
bank has the same rights and privileges that are or may be granted to a national bank domiciled in
Texas. In accordance with Finance Code §32.009(b), a state bank that intends to exercise a right or
privilege granted to national banks that is not authorized for state banks under Texas law shall
submit a letter to the banking commissioner describing the activity and the specific authority of a
national bank to engage in that activity. You have done this to my satisfaction.

It has been well established since at least 1963 that a national bank may offer DCCs. A series of
interpretations by the OCC were codified in 1996 at 12 C.F.R. §7.1013, which provides as follows:

A national bank may enter into a contract to provide for loss arising from cancellation of an



outstanding loan upon the death or disability of a borrower. The imposition of an additional charge
and the establishment of necessary reserves in order to enable the bank to enter into such debt
cancellation contracts are a lawful exercise of the powers of a national bank.

On September 17, 2002, the OCC issued new 12 C.F.R. Part 37 which further clarifies the authority
of a national bank to offer DCCs and debt suspension agreements (DSAs). This Part includes
procedures for adhering to safe and sound banking practices and for complying with various
consumer protection disclosure requirements. Effective June 16, 2003, new C.F.R. Part 37 will
replace the OCC's current DCC regulation found at 12 C.F.R. §7.1013.

The Department has previously opined that "state-chartered banks have adequate authority to enter
into [DCCs] with borrowers.”" Opinion No. 94-74 (November 14, 1994). This opinion which we
reiterate here is based on the application of the constitutional parity provisions and the explicit
authority of national banks to offer DCCs and DSAs as discussed above.1

The Department is in the process of preparing a proposed rule pursuant to Finance Code §32.009(e)
to specifically authorize Texas state-chartered banks to enter into DCCs and DSAs with borrowers.
The Finance Commission will consider the rule for proposal and publication for comment in the
Texas Register at its February 14, 2003 meeting. The rule will establish standards for the offer and
sale of DCCs and DSAs in order to ensure that state banks provide such products consistent with
safe and sound banking practices and subject to a consumer protection scheme substantially similar
to that imposed by 12 C.F.R. Part 37. Until the time such a rule is adopted and the Department issues
guidance to state banks, the Department will apply the OCC regulations contained at 12 C.F.R. Part
37. Department examiners will review state banks' DCCs and DSAs pursuant to the standards
contained in the OCC regulation.

You note in your letter that the Texas Department of Insurance has considered DCCs to be insurance
products that should be regulated under a certificate of authority, and that the Office of Consumer
Credit Commissioner has previously taken the position that no express provision of state law permits
a bank to charge for a debt cancellation contract in connection with a consumer loan, and that a fee
for this feature therefore violates state consumer credit laws. The Department's proposed DCC rule
will, by necessity, specify that DCCs and DSAs are banking products and not insurance products
subject to regulation by the Texas Department of Insurance, and that a fee charged for a DCC or
DSA constitutes a permissible charge that can be imposed by a state bank on a consumer loan,
notwithstanding the lack of specific authority in the consumer credit laws of this state. Pursuant to
Finance Code §32.009(f), "[t]he exercise of rights and privileges by a state bank in compliance with
and in the manner authorized by this section is not a violation of any statute of this state.”

Conclusion

Pursuant to Texas Constitution Article XVI, Section 16(c) and Finance Code §32.009, Bank is
authorized to enter into DCCs to the same extent as national banks. Until such a time as the Finance
Commission adopts a rule establishing standards for the offer and sale of DCCs and DSAs, the
Department will apply the OCC regulations pertaining to DCCs and DSAs contained at 12 C.F.R.
Part 37.

If you have any questions regarding this matter, please contact Steve Martin, Senior Assistant
General Counsel at 512-475-1305.
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